Wednesday, 5 November 2008

In or Out?

It has been how many years since Malaysia was formed, still some people is not sensible enough about the existence of Sabah or Sarawak in "Malaysia" itself. This people thought that Sabah is just another country or certainly not part of Malaysia..I wonder why and what make they think that way? I wonder if it all began from school where you learn History of Malaysia, Asia and World? I wonder if there have some kind of brain-wash-program-seminar in Peninsular Malaysia that made them thinking Sabah is not part of Malaysia..

I usually don't mind if I get this from someone that I don't really know...unfortunately I got this from someone who should have knew about it as I'm her colleague...I've been working with her for over a year....been talking about Sabah (culture, community, life style and etc) with her...I'm not blaming her nor not happy with that..I'm just curious that how this idea or way of thinking exist within Malaysian community...

It began from a text message last night..I was working in the office and I received a text message from her as follow...

"Wei...U hv any frenz back in Sabah ah who r looking 4 a job in malaysia...my fren has a contract tat needs bout 100 ppl...." - Tapir Bte Tenuk, 04-11-2008 10:11 PM

After reading the message, I then replied...

"None that I knw of....y la from sabah work in malaysia...sabah is/also malaysia.." - Wel^Beiolman, 04-11-2008

I was busy consulting/supporting customer at that time but still, I could not ignore what she has to say about the text message..well I was on the phone with a customer and my right hand was holding my mobile replying a text message to wish a sweet-good-night message to someone I care...she replied...

"Oh ya...sorry ah..haha..." - Tapir Bte Tenuk, 04-11-2008 10:45 PM

With that response, I then decided not to reply and left it that way...I guess she was just not well aware of the geographical and history of Malaysia..that's all kan...So, back to my curiosity...can someone tell me why some of this too-proud-to-be-Malaysian or this stupid-moron-Malaysian thinks Sabah is no part in Malaysia...if Sarawak..I can understand as we need to use passport (especially people coming from peninsular) to enter the state and will be given a visitation visa.....correct me if am wrong ah..never been to Sarawak lagi ni..but that's what I heard from people who had been there...could it be the history text books used in schools around Peninsular Malaysia are differ to the ones we use in Sabah? I wonder.....

25 comments:

cLaiRe Bennet said...

err...bukan kalau p sabah pun sama jg ka perlu pakai passport..dia pny agreement bukan sm ka tu psl immigration.tia tau la..hehe

kalau sy..mmg bikin sakit ati jg la sbnrnya mcmtu...bgs lagi sabah swak kluar dr msia for good. hehe well, they don't even appreciate us being in the same country..pandai ambi keuntungan ekonomi sja...i'm proud to be a sabahan..not exactly the same way bout being malaysian...

Wel^Beiolman said...

Claire..haha..ko mimang antara sabahan sejati ba claire..sebab logop..hahaha....entah la..sabah bukan suda kana mansuh ka..tunjuk ic sja ok suda..tp masuk swk mesti ada passport ka..adada....tp kalu sabahan masuk p swk pakai ic pun ok..masi kana bg visa la kenen..

ya la..biar la durang claire...durang sja inda tau ba tu...betapa indahnya sabah kan..haha...

Ornest said...

Byk kali sdh kana tagur baini oleh Dr. Max n Dompok tapi masih juga tidak berubah minda urang samananjung tu. Dorang masih anggap malaysia is sem. malaysia and sem. m'sia is m'sia. Ntah apa dorang balajar sejarah ms sikul dulu.. lain mangkali bah sylibus dorang sana tu hehehe... Ada yg anggap urg sabah masih tinggal atas pokok padahal bersepah2 tu banglo di sini. Dorang ndak nampak kaitu pengemis yg ramai di KL, yg tinggal di bwh jambatan, tidur tepi jalan atau kaki lima kadai. Bagus lagi tinggal atas pokok dari hidup merempat. At least ada lagi rumah hahaha...

Claire : Klu ko jadi CM Sabah nanti, cuba2 gia kasih jadi Sabah mcm Singapura ;)

cLaiRe Bennet said...

buli! sy bersekutu sm obama ni ornest..ekeke nda ba...mesti mo lahir saturang yg mcm hitler atau anuar ba tu d sabah..anak jati...yg bercakap sja nangis trus urang..hehe susah ni mo lead sabah..dia pny prob root tlampau byk dan komplikated..hehehe

kau cuba2 la ornest..buli jg tu..

Wel^Beiolman said...

ornest......betul tu ornest....mimang mengherankan...sia rasa kalu sabah keluar dari msia pun ada baik dia jg..ni la masalah dia..sambut merdeka kenen beriya iya tp masi ada jg yg pikir sabah ni mcm asing dari malaysia...mcm kita menumpang d malaysia...wahaha..silap la...yg tinggal pokok sia inda brapa kisah sebab tu part of kita punya culture jg....if kita tanya balik apa durang ada..durang ada kesultanan sama hang tuah sja kali..haha..jahat o kan..tp mimang la...entah la...sia pun risau ni minda org peninsular..huhu..durang ingat durang mcm org putih d malaysia ba ni kenen..org yg berjaya n pandai2 n mesti membantu org sabah..haha...belum lg cakap sal tu pekerja estet yg anak sampai 10..pandai sja buat tp lupa teda duit mau sara anak..belum lg cakap tu pengemis kan ornest..haha..sikit2 teda duit mau p TV mau p newspaper minta tulung..pandai cari masalah pandai la settle..ni mau p kasi susah org..haha.....

Claire....sabah mcm singapore...inda mustahil ba tu...tidak payah pun mau ada mcm hitler ba tu..tu bukan demokrasi apa lgi tu.tu diktator suda...ko mau hitler ka claire...buli tahan ajaran ko mau salur p sabah ni...haha....root prob dia mimang susa ba...apa inda lebih 30 thn suda kali kana practice...tiba2 mau ubah mimang scrap habis la pemimpin d sabah n beberapa rules dia..haha...kalu mau cakap komplikated inda jg ba tu..tp sebab terlalu lama kana practice sja buat makin komplikated.....ko bgs jg tu claire...bukan ko cakap mau jadi YB d kibas ka tu..hehe....someone jd mcm si magandhi pun buli tahan suda tu...dia menegakkan apa dia percaya and belief apa dia buat..kana penjara tp last2 dia ikon jg sebab apa dia perjuangkan benda betul and diperlukan..haha...

cLaiRe Bennet said...

ekeke..maksud sy seorang yg ada tu ciri2 ba...bukan dia pny fahaman atau ideologi..hitler sm anuar sm sepa2 pemimpin yg mantap semua becakap bagus ba...pandai ni durang..sb sy rasa kalau mau ubah tu mentaliti org2 d sabah..kau mesti ada ciri2 gitu..its about time kita guna kepandaian untuk menarik durang dan memimpin..cukup2 la tu kasi 50ringgit atau kasi beras masa mau mengundi..hehe

kau la start wel..sy sokong..sy sentiasa menjadi penyokong yg bgs ba sy ni..hehe

Wel^Beiolman said...

Claire...emmmm...nasib ko kasi betul...ko pena dengar si hitlet berucap ka claire..haha..durang bukan pandai ba tu..cuma yg lain yg inda pandai..haha..melawan lagi ba kan..inda payah pun guna kepandaian ba claire..tu bunyi dia mcm ko peralatkan durang pula tu tau..mentang2 durang inda pandai ko pikir ko buli tarik durang..jan mcm tu....kalu ko sendiri rasa diri ko durang...sia rasa ko pun sendiri paham apa perlu mau buat ba tu....then dari sna kali sebab ko pandai ko dapat pikir lg bagus...inda la ba guna kepandaian secara direct menarik..kita bukan mau menarik..kita mau bersama2 berusaha...teda tarik tolak ni..haha...

ko sokong sia ka..haha..cuba ko p pungut derma wang..lepas tu sia sia p bayar hutang sia dulu..haha..lebihan baru kita kasi derma tuk org sabah...mcm tu la tipikal pemimpin sekarang sia rasa..haha..

cLaiRe Bennet said...

mmm...nda sama la ba kali cara kita bepikir ni kn...hehe

sb kita pandai then kita mo kasi fhm org yg tidak pandai..so kita p berucap..p becakap..kasi paham durang..sy rasa tu bukan memperalatkan la..c anuar lagi pandai dr sy..sy p dgr dia pny ceramah..sy tia rasa dia mengguna2 kan sy pun...sb dr dia beckp sy tau ada tujuan dia mo explain tu semua..sb dia mau kasitau apa semua kejadian yg tidak adil...sambil dia mo berkempen la sb dia mau jadi wakil rakyat supaya dia dpt tolong mana2 yg nda adil tu.....so sy tetap jg rasa kalau kita ada kelebihan..nda semestinya pandai mcmna ba..meaning kita tahu perkara2...kita patut sama2 kasi sedar org yg tia tau...kalau bukan dgn cara p bgtau durang...mcmna kunun kau pny cara? hehe

mmg la mau bersama2..tp kau ingat senang ka mau sama2 selagi mentaliti kau sm org yg kau mau sama2 tu (sabahan) nda sama..mesti mo tarik dlu ba tu..meaning mau kasi tau..kasi sedar=menarik...hehe
satu2 perkataan yg sy bgtau tu nda semestinya terhad maksud dan pemahaman dia dr perkataan tu sja...maksud dia mesti mau dikonklusi dr keseluruhan topik apa yg cuba sy sampaikan..hehehe

†bandaged-knee† †Broken-Medusa† said...

wow.. long debate in here.. kaa..? O_O""

erk..~ -_-"" yup its bullshit when they forgot that sabah is Malaysia and thinks that..? lmao! i really hav no idea.. wth!? -_-"" silly peninsular.. opps... not into pointing at em.. but.. O_o" they r the only 'someone' who.. keep doing that.. O_O"" or.. -_-"' sengaja..? O_O"" watever~

hmmm... -_-"" y dont juz make an arrangement to ur prime minister or someone else and ask em to juz leave sabah.. -_-"" since they dont even know bout us!? O_o"" erk.. O_O"" hmmm..

thats something~

kajempak said...

Who is the stupid gurl? I'm proud having -12- in my IC. BODOH!!!STUPID!!! DAMN ASS..ASS HOLE..HARAM JADAH..MAU DI SENTET ITU ORG..MCMane ko ada kawan mcm tu wel? kalo aku sudah aku buang no hp dia..aku buang dgn hp aku sekali..hahahah

cLaiRe Bennet said...

we did try beck....;) tp mmg nda buli..from the agreement..from what i know la..correct me if i'm wrong..there's no way sabah can get out from m'sia...selepas s'pore kluar tu ka durang buat perjanjian gitu...i even read somewhere..i forgot the article already..some of our sabahan YB dicuss this matter with the pihak yg berkenaan regarding this in s'nanjung msia..dan mmg nda buli kluar la...huhu

me & frens used to discuss about this years back...we even thought of ICJ (International Court of Justice) ba... tp tu sja la..mesti mo ada satu hati ba tu baru blh buat...sigh...

BuDakHutaN said...

Yup..pernah gak jumpa orang yang camtu, adakah patut durang tia tau Sabah n Sarawak ni dalam malaysia... siap bleh komen n kutuk laie...
kalau dorang kutuk, takyah a balas... bagi balik kasi pedas sket... puji jak... "wah...kamurang lah bah yang paling hebat!"...hahaha..apa sudah sia melalut ni wel...

Wel^Beiolman said...

Claire..macam another 55 comments ni tau claire..haha.....ko pena p dengar ceramah si pak anwar ka pula..wah..mimang sia inda heran la ko akan jd YB tau pemimopin ni nanti claire...betul ni..bukan mengulu la tp ko punya pengamburan ba..mimang ada ciri2 sakit jantung pasal politik..huhu..sia inda tau la kalu sia claire..sebab sia belum pena rasa jadi pemimpin negeri tau YB ba..sia cakap pun teda guna tp sia rasa...mungkin ada jalan dia..kalu bukan sabah..kg sendiri kali la...nanti kalu sia suda ada pengalaman jd YB sia kestau ko la ah..sekarang ni..sia rasa pandai sja inda cukup tuk jd seorang leader yg bgs....bijak pun belum tentu buli jadi leader yg bgs jg....by saying tau pekara2 tu sia rasa..kemahuan jiwa sja ba tu..mcm ko jg..ko mau tau sal politik..ko rajin p cari kan n tau banyak pekara2 sal politik....sia terus terang la...inda berapa2 politik ni..sebab diri sendiri pun susa lg..haha..mau pikir diri sendiri pun susah sia mau p pikir politik lagi inda mampu la..haha....ada jg yg bijak ba..bukan semua mentaliti org sabah ngok..sebab pikir urusan diri sendiri mcm sia la ba tu sia rasa..mereka yg di katakan bijak and pandai kenen jd YB..tau pemimpin...padahal ramai lg yg hibat dan bijak...

Wah claire..ko tau jg sal kuar masuk ni pula...ada rules baru dia claire..sia mcm pena dingar la..tp inda berapa sure..pandai jg durang counter strike attack ni ah..huhu..

Beck....ya la beck..not all pen.msia ba...but some people la...especially people yg pikir durang hidup d bandar kenen..n inda pena dengar sal dunia luar..org sabah..duduk dalam hutan pun dengar sal us...tau canada tu bukan dalam Japan..haha...betul ka tu..haha..tau china tu dekat laut..haha...entah la..manusia ba jg durang tu..hehe..

Kajempak...wahahaha..leks ko bro..contoh org penang yg bermastautin d sandakan cukup lama ni kan lele..haha..berapa tahun ah..32 thn ka..sekarang umur 43 suda kan..hahaha..ya la lele..memang sgt bodoh la..baik ko ajar anak ko bagui bagui ah..haha...aku bukan kawan rapat ngan dia la..kawan keja sja....hahahaaa...kalu mau buang hp kestau ah..haha..aku tulung buang..

BudakHutan..haha...ya la..ramai jg ba tu yg tanya n cakap mcm tu tp kalu someone ko selalu jumpa suda cakap mcm tu susa sikit la mau terima tu otak.haha..kadang kalu org yg inda kenal..mcm d pasar ka..masa beli beer ka tanya sal sabah..ok la....makin siok ko serita sal sabah pulau berpuaka.haha....mimang durang paling hibat ba kenen..haha..

Zi said...

ada jugak jumpa org begitu...

pernah ada kawan, kunun2 sa ini cakapa slang sabahan, terus dia bilang jangan cakap slang sabah, sa tanya kenapa, dia bilang bikin malu gia.. :(
apa kunun yg bikin malu mau jadi sabah ni... dia bilang pasal org semenanjung ni pikir sabahan ni yang bawahan ni... bikin geram !

- zi

cLaiRe Bennet said...

Wel....u knw wat...thats exactly the attitude yg menyebabkan susah kita mau ubah mentaliti org sbh tu..knp durang msh undi sepa2 sja yg bg duit tp nda mau undi kalau yg utk jangka masa panjang pny? sebab dorang fikir mcm tu la..mostly..durang fikir durang pny permasalahan sendiri..durang pun ada byk lagi benda durang mau fikir sndri..jadi sepa yg dpt bg apa2 pada masa itu juga..itu yg durang pigi...

mmg susah..byk kali sda discuss ba psl ni...mcmna pun kita p ckp sama durang..skali kana tanya balik..ni kami hari2 msh susa lagi..cari duit d kampung2 pun susah..apa kau buli buat dia bilang...kami yg rasa...bygkan dia ckp gitu...mmg terkedu jg la kali skijap...

psl benda2 gni mesti btl2 ada revolusi minda baru blh berjaya...susah jg kita mau suru org fikir for the greater good kalau bukan dia sndri yg mau fikir gitu...

mcm yg byk kali sda di diskusi...kita kena mula dr suku sakat kita...kampung kita sndri..kira gitu la tu kn mcm kau ckp...tp lama la kita br dapat berubah...mcm rpk ckp dlm artikel dia yg plg baru..apa yg kita cuba buat cni ni kira mcm evolution la ni..yg takes hundred years to happen..mcm america..200tahun baru durang dpt capai tahap demokrasi mcm skg..tp kalau kita dpt buat revolution instead of evolution..sb revolusion takes overnight sja pun blh berlaku...mana tau tiba2 semua org dpt turning point..hehe bukan kah bgs...kebanyakan org d s'menanjung buat gtu ms election march tu hari...org2 melayu sndri pun ramai sda yg suda ubah mentaliti psl tu hak2 istimewa...jadi kita sabahan sampai bila mau tunggu..

mmg la kalau fikir btl..sy pun pandai malas jg mau peduli ba kdg2...bikin penat ja..then there's really nothing i can do about it actually...tapi...sy mau jg...sb mmg sy nda buli buat nda tau ni...hehe

so...i'm waiting for that silver lining over the huge gloomy heavy clouds....;)

Wel^Beiolman said...

Zi...wahaha..ada jg ka org mcm tu...adadada..sesat suda tu tau..tp mimang inda heran ba tu zi...ada yg baru 1-2 thn d sini..sakapan suda mimang mcm sikapan la....banding org yg suda dekat 10 thn tau ada yg lebih dari tu msh jg melakat tu sabah...mesti pandai menyesuaikan diri sja ba tu...sometimes we have to..apa org bilang..masuk kandang tapir..menapir...masuk kandang tenuk..menenuk..hahaha..kira mcm tu la..tp jan sampai masuk kandang sabahan..memisemenanjung kenen..hahaha..tu yg bikin sakit hati lara la....jan ko peduli zi..percaya pada diri..yakin pada kebenaran..haha..


Claire...tu la sia rasa sia kadang2 punca sabah masih mundur ni claire..sebab sia pun inda berapa kisah sal politik d sabah...sebab sia tau sia inda dapat buat apa2 jg kalu pun sia p bediri 30 hari 30 malam p memberontak sana yayasan sabah menetang semua durang punya hal yg sia inda puas hati...huhu..kadang2 tu otak kestau kita..saya byk masalah napa sia mau p menambah masalah sia p pikir sal masalah org lain...macam makin menyusahkan minda dan menyeksa jiwa ba tu......we do things not suka2 n not separuh jalan....we do politik pun lebih kurang jg tu claire...if betul mau buat evolusi la seperti ko cakap....tp sia mimang jauh ketinggalan banding ko ba sal politik..so i have to menarik diri sal politik..maybe jd penyukung sja buli la..hehe...sia harap ko saja ni..atau si fab la yg kira arif dalam politik..well...its good u know alot sal politik kan....tp sometimes if too much talk than action mcm belawan pula kan..hehe..1000000 patah perkataan kita cakap sal teori itu ini tp teda action..jan 100 thn..1000 thn pun belum tentu jadi tu benda..hehe..atleast ko ada RPK punya action suda ba..huhu..santik2 jg tu baju tu..hehe..so claire..bila ko mau beraksi ni...pentas dunia politik memerlukan org macam ko....agresif,pandai, berinovasi dan berkarisma..hehe...kestau sja kalo ko perlu sukungan la...

cLaiRe Bennet said...

hahahah..taik kau la wel...nti sy tepaksa kasi tinggal bir sy..mm...memusykilkan tu..ehhe

mau tunggu masa sja mau kasi action ba ni..tp sy mcm kau..mcm juga org2 lain..mau tunggu saturang ba tu..nti dia dtg ja..penyokong mmg suda sedia ada la..ngeh3...

nda pa wel...i knw i can count on u kalau ada apa2 nti..kalau ada sda senjata rahasia , sy kestau kau..keh keh keh

Wel^Beiolman said...

Claire...sepa bilang inda buli minum bir kalu jd yb..salah suda tu..inda buli menggetek sja la..hahaha....

siapa kita mau tunggu ni claire..tunggu punya tunggu lama2 tda juga..haha..bgs kita tunggu sambil2 ko p beli bir kan..haha..

U count me in or out ni..haha....kestau sja tu senjata ko ah...nanti sia cuba kasi usaha la tu senjata ko..haha

cLaiRe Bennet said...

hahahah..count u in n out pun buli ba..mana2 sja..haha iya..nti sy kestau tu senjata k...kita try usaha lagi..haha

Wel^Beiolman said...

Claire...macam bayaya betul senjata ko ni tau claire....buli ko bg hint ka..jan ko bilang ko guna kegetean ah..hahaha...tu pun senjata jg tu tau..haha..

cLaiRe Bennet said...

hahahahha..buli ka kegetean mau menarik urang d sabah..ada baguih ni kalau btl..hahah buli sy polish sy pny skill..hahah

Wel^Beiolman said...

Claire...hhahaha..ko cuba2 la claire..kalu ko bejaya tarik semua tu YBs ikut ko..lepas tu ko kestau durang plan ko..hehe..durang ikut mcm bejaya jg tu..haha....

ReNo said...

Am I teh last to comment ka here? alala klu ko tanya sy ni wel..hmmm gini la...memandang kan sy sudah lama cari makan sini (dakat 12 tahun sudah ow!) kita kasi simple gini saja la...

katakan siapa yg silap cakap macam si Tapir bte Tenuk tu, sy perlu tampar 2 kali... maka hilang sudah tapak tangan sy ni atau mangkali kana simen sudah pasal talampau ramai ba yg buduh cakap ayat mcm tu... haha lucu pun ada sebab menunjukkan kejahilan durang!

Lett said...

Ini mimang betul lah. Sia pun sudah sakit sama gaya durang nih (I am sick of it). Sia inda tau ada kah ubat untuk kasi sedar durang bahawa Sabah & Sarawak tuh part of Malaysia.

Pastu yg sia paling meradang lagi, durang selalu inda tau mana budaya sabah atau sarawak. sa selalu cakap iya iya iya saja. sebab sia rasa mau muntah sudah kalau mau explain.

In the end, the most important thing is we keep our knowledge intact to any updates about evrything lah. Lama2 durang sedar juga tuh yg durang tu sebenarnya tin kosong.

Wel^Beiolman said...

Reno..hahaha..betul tu reno..lama2 macam makin tabal tu telinga dengar..as long as someone yg ko inda kenal la..hehe..ko mesti buat gerak khas ni reno..siasat napa tu otak durang pikir mcm tu..hehe..manatau dapat anugerah khas bila ko dapat selongkar rahsia dia ni...huhu..

Rayn....ya la..adakah iban jadi bumi d sabah..adada..tesasar jauh betul la..haha..tp inda apa la..mimang susa o kan..kenapa mesti begini..d mana silap dia...mau buat teks book tuk sejarah baru ni..sejarah sabah & sarawak sja..huhu...sia mimang malas mau explain la especially yg cakap mcm tu someone yg educated jg..haha..