Monday, 29 September 2008

Save me... save the "kio"

It's Manday! as how we pronounce it..or "hari satu" to most Sabahan...am I being infected hun laling?wahaha....I could barely remember that I rarely use the numbering method...upon listening to people saying "hari satu/dua/tiga/ampat/lima/anam/tujuh"..really amuse me yet interesting enough that Kadus hasn't got anywhere far..save the numbering method..save the kadus ka tu slogan dia....ha.ha..too much heroes suda ni....but really, I'm not writing this to make fun of them..it just so interesting, don't you agree? and I'm actually lost in between..pity ah..there's only one way to solve this..perhaps by marrying a fluent dusun woman....haha....the same thing happened when I moved back to Ranau years ago from Sandakan...I rarely heard people saying "kio" or even "kama"....they're mostly used at the end of bahasa-malaysia-kadus sentences....after a while in Ranau, I then gotten used to the "kio" and "kama" slang...well, in Sandakan..you could probably able to count how many times you would hear people saying these words kan.....even the use of "sia" or "sya" is not entirely supported.."aku" is more appropriate and I even sometimes I'd use "kita" or "kamu" referring to 2nd or 3rd individual...i.e.."kita mahu pigi mana..?"..another interesting/fun word is "pawaroot" as in power-root..thanks laling!

To be honest..my first encounter of real bahasa-malaysia-kadus was back in Matriculation...and I dont really have kadus friends back in Sandakan (i have one, a sino..his name was Harry..he has a chinese name which have a very tasty sound of "cha sia pau"..) well, you may have heard a lot about Sandakan and its community kan..so back in those days, the kadus community was seen and populated in certain area/spots only....

Thus, sometimes I may feel ashame of myself...well, I'm a pure dusun but I can't actualy speak my own language..pandai juga bah but not good enough for a conversation..I could possibly understand most of the words or even what people were saying to me...it just that I have to reply in bahasa-malaysia-dusun....kesian kan..at home we speak bahasa-malaysia-dusun...(my parents cakap dusun bila mau mengamuk sama kejajalan kami budak ada lah..haha..i.e..Adede tanak diti ka tu...haha..) I got used to dusun language in Tambunan..where my late grandmother wasn't able to speak in bahasa-malaysia-dusun..she could only speak dusun..sometimes french and spanish..ahaha..joking saja ba..sorry ah nek..LoL..she was a very strick person...kalau makan tidak kasi habis nasi or kasi sayang nasi (even padi bila masa mengatam jatuh beberapa biji saja..habis la kana ceramah starring...haha.) she will surely scold you! funny huh but years after, I then understood when seeing others..her presence was very influential in my life....well, my mum's relatives (mum is from tambunan) are mostly all fluent dusun speaker..they speak dusun as their main and daily language..macam sakap bahasa-malaysia-dusun la ba...

If only I could speak dusun....well I don't know actually if that would make a different but thinking about the future of Kadus..made me thinking of the Kadus language's fate...what would happen in 20 years time?...would we be able to hear people saying "kio" and etc? we could be the aboriginal in Sabah (North Borneo) but there could be a possibility of..the extinct of Kadus language...as far as I'm aware, we have a SR(J) Dusun somewhere along the Ranau-KK road...so,this could be a saviour for this unique and beloved language of Kadus...perhaps we should get marry to Kadus only...jadi yang ada hati mau cari lain tu..kasi cancel ah...especially yang betul-betul tidak tahu cakap kadus..wahahaha..

*cakap dusun masa minum tidak masuk record..sebab kebarangkalian untuk ajaran inda masuk sangat tinggi..wahaha...

out of story ni punya note....I missed 4d yesterday..I should have bought that number yesterday (7714 when I jokingly commented Mr San's post in his blog here)..darn it!! worst..even my plat no also out at 1st prize Magnum! I could have won more than RM2k for my beloved and nice plat no 1304....

28 comments:

Mell_f said...

macam rasa tamparan wanita betul laini post. sy sendiri pun tidak pernah rasa tenang ba bila balik kg. menakutkan tu,nti kena speaking. huhu.

parents only speak the languange at kg,then kami pula membesar di Ldatu yg populasi kadus dia ciput sj. skg besar2 ni tpaksa la belajar sendiri dari mula. sedih.

"perhaps we should get marry to Kadus only...jadi yang ada hati mau cari lain tu..kasi cancel ah...especially yang betul-betul tidak tahu cakap kadus..wahahaha.."

Ko menyindir sy kaitu wel? sy sgt terasa oo,tapi sy nda marah,sy rasa hepi sebab ada org tu mcm mau jatuh2 suda dari mata pegi trakea terus pegi hati..hahahaha.

Sy happy baca ni post wel..ada certain benda yg buat sy happy la :) dan ada jg rasa mcm kena tampiling kaw kaw.

Lett said...

kada osusah boh well. aku pun amu kopio moboros iti dusun, nga koilo ihh insan2 oku menaip hiti blog nu.

Iti nopo dusun tii, is a complex language. jadi, nga amu koilo moboros pun amu kuro, sebab osusa tomod doh moboros.

So, asal haro tokuri-kuri perbendaharaan kata pun, ok sudah bah. Om, amu nopo fluent moboros, haro po masa membelajar. honggo haro keingginan, hino haro ralan.

Kio... heheh

Wel^Beiolman said...

Mell...indada dasar sindiran ba ni mell.ko ni..napa serius butul ni..hahahaha...ko happy ka.wahaha...apa la yg ko happy tu ah..dari mata jatuh p trakea lepas tu terus p perut ba tu..lepas tu kana birak..hahaha..inda ba..sia mau yg buli dapat sja ah..

mcm sama sja nasib kita ni tau mell..bekampung sama 'mereka'..haha..tp siuk jg ba tu..kalu inda mana la sia tau guna aku..mu..haha..

tempiling kaw kaw..wahahaha...ok ba tu mell...susa jg tu kan..sama2 inda tau..pupus la kejadian..haha

Wel^Beiolman said...

lett/rayner..sia inda tau ko pandai cakap jg o..suda la pandai mengija dusun..ahaha..mcm maju2 lg gia ko ni dari sia..haha...ya la..d mana ada kemahuan ada jalan jg ba tu kan...sia mau p masuk tu sekula SR(J) dusun la..ahahaha...

XiGorX said...

hahaha..Wel, I started laughing when I read this post of yours..I was from my Mum's kampung just now, my Grandpa passed away yesterday..so, everyone was there..(not really, if everyone, means..the whole villagers were there kan..)..our case is the same, I'm a pure dusun..Even though people will get confused with my name..(yeah, I have an Indian name..hahha)..I grew up speaking nothing else but Malay..so, imagine me, being among all the family members of my mum, the elders especially..all were talking in Dusun with me..Thank God, I can still reply in a very short and I'm sure funny accent..haha...it a shamed actually, when I was asked, but I didn't understand, and I just smiled...the person asking me was left with bewilderd eyes..so to save myself from being questioned..I stayed inside the house watching tv all the time...Wel, it's not too late to learn..I can speak quite good tagalog by watching movies..Dusun should be much easier..yeah, in your case..teda kawan mau cakap kan..hehehe..anyway, good to know that I'm not the only one..hahaha...panjangnya komen sa..siou noh kopio kio..hehe

Wel^Beiolman said...

mesh/xigorx..anaru naru jg la ni komen ko tau..haaha...ya la mesh..thankfully I still can understand most of the words.as long as am familiar with those words la..kalu inda...I can just ask them back...several times jg I pardon them..haha..but since I asked to clarify.then they got the idea that I dont really know hw to speak dusun and might have problem understanding some words..haha..

ko mo ikut sia p msk SR(J) dusun ka ni mesh..tagalog?Wahahaha...cancel tu plan mau kawin tagalog ah....

we're not alone mesh..there's lot more out there..we must marry dusun girl or else..haha..

†bandaged-knee† †Broken-Medusa† said...

lol.. xD ya baa.. seems like we both same.. lol.. n uik.. mcm ada lagi yg memang same-same ni! xD lol

i cant speak Kadus too.. lol <-- new words kaini Wel xD.. but yeah still able to understands and.. cakap cikit2 laa tia byk... itu belum lagi.. got the words for "gia" lagi sini ni kalau penampang! haha!

naa cant help! xD lol even my parents; they're not really speak that language to their kids.. lol.. they only speak to "emselve" lol.. thas funny.. but yup.. we hav our "trademark" as a sabahan.. xD its nice really.. but saving those languages pun kira ok juga baa.. xD

(haha!! adaaa seja ko kan wel.. xD)

ReNo said...

waaaa ni suma geng Kadus separuh masak ni...worry not! sia mo buka tiusen on-line...free pun ndapa klu kawan2 mell, mesh, beck... (kecuali si wel, sia mo tunggu 4D dia kana pastu minta byr kawkaw hehe)

p/s: wel kensel ah ko kawin tagalog, ops tu bini ko siam tu? *winkwink*

cLaiRe Bennet said...

hehe...byk kali sda kita diskusi psl ni kn..cni la wel..sy ajar kau dusun..atau kau kawin sja sy la..haha

Wel^Beiolman said...

Beck..hehe..another one lagi...lost in translation ka jg ni..hehe..thats d beauty of sabahan ba..we have our own trademark kan..wahahaha..I wouldn blame if lot more can't really speak our native language but we need to save jg tu tau..hehe...kadus as in kadazan-dusun ba tu beck..hehe..

Pak Reno..ko mengejek la ni ah...haha..mcm tepaksa cancel tagalog ni kan reno..haha..inda la sia suru durang belajar dusun la..sia pula belajar tagalog..hehe..buli ka tu..inda asi ko ni reno..mana buli sia kana charge..yg sumandak kenen tidak..haha...

Claire..haha..offer ka ni claire...apa pakej yg ada ni...ko ajar sia dusun?mcm mana ko ajar kalu suda 15 butul kenen baru tu dusun ko lancar..haha..

cLaiRe Bennet said...

offer ba! jadi kau mau laini kan? muhang kasaai ko doho kei......hahaha..berkarat sja ba tu sb lama nda ckp...cuba kau biar sy 2,3 jam beckp d kg...then it will come naturally again..haha 2butul cukup sda ba wel..haha

Mell_f said...

Lutchu la ko ni wel. bah,mari la kita pegi mendaftar di sr(j)dusun ambilan januari 2009. sempat lagi ni.ko duduk sebelah sy la,nti senang sy pinjam pemadam sama pembaris ah, senang jg meniru. LOLs.

ReNo said...

Muahaha, Wel apa lg, si Claire offer tu. kasi tinggal la tagalog sama Siam ko tu...waaa si Claire tu sampin juga ah sakap Kadus? ba nunu po tandadon nu Wel? ogumu kanto gia list (Claire, apa gia 'list' klu kadus? *winkwink*) sumandak nu dino oi Wel...Aha si Mell ajak ko back to school sudah tu...

Wel^Beiolman said...

Claire..tatatata...si claire...kalu free sia buli pertimbangkan la claire..hehe..teda uji pandu ka ni claire..haha..2 butul sja pun cukup ka..wahaha..2 butul baru dusun kan..kalu 15 butul sda..mengingilish suda la kan..haha...bukan lg dusun..haha...

Mell..haha..ko bw sia p sekulah ka ni mell..ngam jg tu tau mell..ko pinjam pemadam/pembaris/meniru...bgs kalu pandai mau kana tiru...hehe..sia harap ada sja ko bawa bekal la tuk masa rihat sekulah..haha...ko bawa la tu tuhau ah yg sedap kenen ko buat tu..haha...abuli buli no imaginsi tulun do pomogunan baino kio..haha..

Reno..ahaha..mcm kami inda jadi masuk kelas tuition ko la ni reno..si mell inda sanggup mau tinguk sia diambil kesempatan kali.hehe..ko charge sia kan tula..heehe...list dusun..apa ah..ahaha..mcm mana mo jadi sigu ni reno..alalalala...tebungakar kadus belum cukup masak ni tau..haha..inda jg byk ba tu list reno...tp..nanti sia inda ada pasrah kalu yg inda kana pilih ba..haha...rela lagi sia inda beteman..seh..sarius kenen..haha..

sweetie~ said...

save the tajau....save the dusun...kakaka

wel, sy setuju kau sama c claire...kaka

Reno, sy jd asst kau pungut yuran class dusun....kakaka

wel ada kau telupa....itu word 'daa'...cth 'sy mau jugak daa kawin dusun'....i like the word 'daa'. i find it 'sexy' and 'boosting'(my boobs...haha)!

Wel^Beiolman said...

sweetie...ko setuju ka ko kasi benar ni sweetie..hehe...alala...jan la ba ko merajuk..sinta ku yg satu..hanyala untuk mu...cayang ku..haha..mcm pena dengar ni tau..haha..

sia pun mau belajar pakai 'daa' la ni..byk2 supaya kambang tu anu..haha..

Kadus_Mama said...

:( sia pun nda campin cakap dusun..bukan sia tia mau cakap..tapi teda orang mau kena bawa cakap..my mom only cakap dusun to my oldest sis and oldest bro..yang kami bawah2 suma bongoh nda pandai cakap dusun...
macam sia..bulih paham, tapi kalau ko sudah masuk area tamparuli..nah habis lah..dusun dorang belagu..malu juga sia balik kampung abis tia campin cakap dusun..

*alah!! lain kali share bah numbur ko sama sia..bulih sia beli di black market..ekekekeee

Wel^Beiolman said...

Kmama..whahaha..mau jadi partner in crime ka mama..buli2 jg tu tau..mantau tu 6/59 kita manang..20 juta suda tu..haha..

ya la mama..kita wonder jg..was it their fault or us...perhaps it was not yet meant to be ba tu...or perhaps we did follow the path he has given to us then termissed tu yg kita patut belajar becakap dusun..ahaha...tamparuli?haha..as long as kita masi buli paham sia rasa ok lg ba tu kan..hehe..inda jg pupus di telan zaman..hehe..

urang ranau said...

wel dr cakap2 ko ni, sia put it up in sum:
1) kawin urg kadus, dpt juga belajar kadus, anak pun apandai moboros kadus
2) lepas ada anak hantar anak g kmpg time cuti sekolah, kasi tiusyen sama nenek/datuk dia..
3) beli 7714 di magnum..eh terkeluar jalan sudah sia ni kan..
anyway, sia pun terasa juga, sbb sia ni pun au koilo moboros..ko bayangkan sia urg kadazan, tp dusun ja yg sia tau dan mengerti itu pun sikit ja..atokkkkoi kemaluan besar..

Wel^Beiolman said...

Joy..ya butul...mcm tu sja jalan dia yg buli2 kana pakai meneruskan usaha memulihara kadus ni kan.haha....kalo ko kena numbur ba kasi share2 la ah..hehe..lex ba..mimang kita ramai jg ni yg gni kan..tp tu la tu yg kita mau pikirkan...tebalik suda pula ko kan..mana susa dusun ka kadazan..mcm z z dia ja beza kan tu..hehe...

jew said...

irih noh gia dokoyu...isai daa gia monuhu' dot amu mintingubas..hahaha...neway, it's ok ba wel..walaupun selepas 15botol baru ko ma start cakap...mari la sia jd guru tiusen ko...tiapayah bayar...ko blanja 3 set saturang pun ok suda tu utk blajar tatabahasa dusun..haha

Wel^Beiolman said...

Jew..sama sja terik ko sama si claire ah..sia ingat ko bilang 2 kali satu malam tu service..haha...ko la..ko kan artis..haha...belum lg ko kasi berenang sia beer ni...haha..

cLaiRe Bennet said...

hahaha..iri nogi be kei jew..hehe..wel, mcm byk sja sokongan utk kita berdua kasih ni..hahha funny..keciwa la sumandak2 dlm list kau ni...sigh..haha

p/s test drive ka wel? buli ba kalau kau..haha

Wel^Beiolman said...

claire..buli jg uji pandu pula..haha..mesti mau uji pandu jg yg lain ba claire..mana mau bili kurita kalu belum test drive kan..nanti pancut pula d tengah syok2 mau drive.haha..sokongan mimang ada tu claire..mau tinguk pakej kama tu..haha..

cLaiRe Bennet said...

hahahha..lawak2...psl pancutan ka pla yg dirisau? bukan yg masa mo stop enjin sda mo evaluate performance ok ka nda ka? hahahaha budu kau ni wel..haha

Wel^Beiolman said...

claire..whahaha..pancutan yg dirisau la..haha..mcm mana mau stop enjin kalu masi d tengah jalan syok drive ba claire..mau p tepi dulu sikit..baru stop enjin dan kasi bersih tu tayar yg pancut..haha....ko pun jadi buduh suda kan..haha

jew said...

lucah kamu ni...ba wel jadi??ko tau juga nx year baru sia ada duit blanja ko beer kan?jadi ko blanja dulu sia puas2 la ni tahun..haha..apapun, "save the kio la ah"...

Wel^Beiolman said...

Jew..haha..apa salah kami..cerita mau beli kerita kana tuduh pula..kio claire..hahaha..ko tau jg sia punya simpanan d PTPTN tu byk kan jew..ko kestau sja kalo ko mau ba..haha...tu kio la ba yg mau kana save.yg lain inda payah..kio ai..