Sunday, 16 August 2009

My review

Alright peeps!!! Saya rasa macam lama sudah inda buat movie review sini….tambah-tambah lagi saya baru saja balik dari pigi tingung wayang – District 9 tadi..bersemangat terus mahu menulis movie review sekarang..haha..ada beberapa movies yang agak best tapi saya rasa ini dua antara yang paling menonjol pada minggu ini...

Wilayah 9 (District 9)
Cerita dia agak menarik…mula-mula memang macam tiada apa-apa yang menarik selain lawak yang tidak berapa berkesan dari hero utama, Wikus Van Der Merve……saya mahu mula kecewa sudah babak-babak awal tapi di pertengahan cerita…perkara menarik semakin bertambah menarik…movie pertama saya tengok ada pelarian orang asing…macam funny juga then tambah lagi si Wikus mem’funny’kan suasana dengan lawak selamba dia menerangkang aksi-aksi semasa menjalankan tugas melakukan pembancian pemindahan penduduk Wilayah 9 ke Wilayah 10…semasa melakukan tugas, tidak tersengaja cecair hitam yang diusahakan Christopher selama 20 tahun terpercik di muka Wikus then lepas itu terus jadi predictable jalan cerita..itu saja yang agak mengecewakan sikit…Paling mengherankan macam mana tiba-tiba si Wikus boleh tahu nama hero sampingan, Christopher…seingat saya, tiada pun dia tanya siapa nama kan..tapi kalau fikir-fikir balik..saya rasa-rasa dia tahu masa dia buat itu pembancian lah…ringkasnya, cerita ini movie pasal si Wikus sebagai ejen MNU yang tidak sengaja terkena cecair hitam membuatkan Wikus bermutasi dengan DNA orang asing…baiknya si Wikus automatis boleh mengaktifkan senjata orang asing yang di buktikan hanya boleh di aktifkan melalui DNA orang asing..di sebabkan mutasi itu, Wikus kehilangan segala-galanya dalam hidupnya sebagai manusia…dalam usaha untuk memulihkan dirinya, si Wikus bekerjasama dengan Christopher..mencuri cecair hitam di pusat MNA (di tingkat 4) yang boleh mengaktifkan pesawat pengawal si Christopher untuk pulang ke kampung halaman(kesian anak dia belum pernah balik kampung lagi) Seperti jalan cerita mana-mana movie especially cerita Hindi, tiada benda yang senang di dunia…halangan utama si Wikus dan Christopher adalah serangan tentera bodoh dari MNU…kalau orang cakap manusia adalah makhluk paling bijak dan kejam…dalam movie ini mengutarakan bukti manusia memang bijak menyalahgunakan peluang dari kesempitan si Wikus dan kejam kerana orang asing di layan seperti sampah walaupun mereka sebenarnya cuba untuk bekerjasama semasa dalam proses pembancian….saat-saat sedih dalam movie ini adalah bila si Wikus terpaksa menerima hakikat dia tidak akan mampu kembali menjadi manusia lagi…dan terpaksa mengutamakan Christopher yang ingin kembali ke kampung halamannya untuk mendapatkan bantuan….mungkin selepas 3 tahun Christopher akan kembali? Itu antara janji manis si Christopher…adakah itu petanda ada lagi sambungan kedua movie ini? Wikus akhirnya bermutasi menjadi 100% orang asing…namum jiwa dan raga dia tetap manusia sebab masih sempat buat bunga untuk isterinya…

Rumah paling akhir disebelah kiri (The Last House On The Left)
Ini movie, saya tinguk dari DVD….sedang di keluarkan di pawagam berhampiran anda…mula-mula saya baca tajuk dia…berfikir juga sejenak..betulkah ada movie tajuk macam ini…apakah yang menarik pasal itu rumah paling akhir di sebelah kiri? Cantik kah itu rumah atau ada hantu kah itu rumah..sebab saya suka tinguk cerita hantu-hantu yang berdasarkan logik…saya dengan pantas membeli DVD dia...

Tajuk dia mimang sudah cakap rumah paling akhir…jadi bila tinguk ini movie mimang itu rumah isolated betul lah…dekat tasik then di dalam hutan…macam tempat camping saja…satu keluarga pergi bercuti di rumah percutian mereka (tuan punya rumah) Bapa, mama dan anak perempuan..ini anak perempuan merupakan perenang yang agak baik saya rasa sebab permulaan cerita ada di tunjukkan dia berenang dan menyelam sambil mengambil masa…hari pertama seperti normal..then hari kedua, anak perempuan mereka Mari bercadang untuk ketemu dengan rakan lama dia, Phyllis…Mari ada abang, Ben tapi sudah meninggal…kalau menurut pemahaman saya, Ben mati sebab lemas? Mungkin sebab itu lah si Mari ini macam ada obsess sikit sama berenang kan..si Phyllis kerja di kedai runcit..Phyllis dan Mari cerita-cerita kisah muda mereka yang jajal…dulu-dulu mereka suka mengambil ganja untuk liburan kenen…masa mereka bercerita, seorang jejaka pengecut, Junior yang sedang membeli belah terdengar perbualan mereka dan meng”offer” ganja gred A punya kepada dua gadis tersebut…Mari yang agak risau tidak berminat tetapi selepas pujuk rayu Phyllis, mereka mengikut Junior ke motel tempat dia menginap…Mari dengan gutsy feeling dia, menanti di dalam kereta dan Phyllis pergi ke dalam motel mengambil ganja namun selepas seketika..Mari mula risau kerana Phyllis tidak kunjung tiba lagi..Mari kemudiannya masuk dan join bersama…sedang mereka bercanda (tiada aksi-aksi atas katil..jangan fikir lain-lain..haha) Krug, bapa kepada Junior kembali bersama wanitanya dan adiknya ke motel…mereka agak terkejut apa bila melihat Mari dan Phyllis bersama Junior sedang bercanda sambil menghisap ganja…

Sungguh malang nasib si Mari dan Phyllis…Krug merupakan penjenayah yang baru saja di selamatkan oleh wanitanya dan adiknya dalam perjalanan ke pusat tahanan (di tunjukkan di awal cerita) So…di pendekkan cerita…Phyllis di bunuh tanpa balas kasihan dan Mari di rogol..ini terjadi di dalam hutan apabila Mari cuba melarikan diri dari kereta semasa dalam perjalanan…sikap yang tegal membuatkan Mari Berjaya melarikan diri ke tasik dan berenang mendapatkan bantuan selapas dia di logor dengan rakusnya…huhu…sekali lagi..tiada benda yang mudah di dunia…semasa Mari berenang, Krug berjaya menembaknya di bahu dan usaha Mari untuk berenang terus terhenti..Krug pasti menganggap dia telah Berjaya membunuh Mari…sangkaan Krug meleset…Geng penjahat ini kemudian berjalan dan tiba di rumah percutian keluarga tersebut…ibu bapa Mari yang masih tidak mengetahaui identiti mereka melayan mereka dengan baik….mama si Mari ada perasaan syak wasangka juga sikit-sikit…kerana malam itu hujan lebat..elektrik pun terputus..tiada gelombang telefon bimbit mahupun telefon rumah..pasangan suami isteri itu rasa ada baiknya Krug dan geng tidur di rumah tetamu...hujan punya hujan si Mari Berjaya juga berenang sampai rumah dan di situ la bermulanya pembalasan ibu bapa si Mari membunuh Krug dan geng…kesian si Mari sudah lah virgin kena rogol lagi di hutan atas tanah…bagus-bagus ada tilam di motel tidak mahu rogol di motel…ngok!!!

Cheers and enjoy your movies...

6 comments:

cLaiRe Bennet said...

The last house on the left sda sy tgk tu hari lagi...mcm sot ja cerita..nda best hehe tp mmg gitu la kali cerita2 psl psychopath ni kan.. definitely not my cup of tea la..

Wel^Beiolman said...

Claire....movie macam mana buli jadi tea claire..haha...suda ko tinguk ka..cerita normal sja ba tu...tp interesting sebab ada jg pembalasan si pitung..then penjenayah pun buduh..haha..

Lett said...

Sia suka pula tuh movie dr awal sampai akhir well.... sa ingat teda benda2 canggih.... rupa rupanya ada juga... cuma sia heran kenapa si christoper tuh besopan santun betul sedangkan yg lain2 biadap.

anyhow, benci betul sia tuh perempuan di tepi sia bising betul kehairanan dan kegelian... sudahlah dia batuk....

Wel^Beiolman said...

Lett...Haha....ko heran sama si christopher ka..dia leader durang ba tu kenen sebab dia yg ada tu kapal kemudi kan..hehe...jadi dia ada tamadun sikit banding yg lain mimang mcm shrimp..haha..

Iya la..sia pun dingar tu dia jakun..haha..kalu dia tinguk movie d ruma sia..suda sia cakap bgs ko tinguk sturang..mcm budak2 tinguk movie..ada sja kejakunan..haha..

BuDakHutaN said...

Bro , waktu si wikus buat pembancian tu , ada kan yg dia pigi rumah si Christopher , ada dia sebut namanya time tu , time bacakan tujuan kedatangan dia... dan time ugut mau antar anak si Chri pi kebajikan kunu...
Best owh cerita ni!

Wel^Beiolman said...

BudakHutan..adaka..macam teda o..dia ada sebut codes la..tapi teda nama..haha..atau sia sedang terganggu sama tu ppn di sebelah yg jakun..haha....best ni cerita..hehe..